Eilen oli kevätkauden ensimmäiset harjoitukset minulle (perjantaina taisivat jo jotkut aloittaa). Sain kokeilla uutta valmentajan pehmustettua hihaa, kun harjoitin käsipistoja.

Harjoitusten miekkailuosuus tosin aloitettiin sillä, millä tauon jälkeen aina aloitetaan: askelia, pistoja, syöksyjä, nyt myös askelsyöksyjä. Nämä ilman vastustajaa, omaan askellukseen ja hyökkäysliikkeisiin keskittyen.

Käsipistojen harjoitus on yksinkertainen. Ensin pisto yläkäteen eli käden yläpintaan. Etäisyydenpito siten, että kärjet ovat vain noin 10 cm kokilleista. Valmentaja laskee kärjen avaten käden yläpuolen pistettäväksi. Tekijä siirtää kärjen paikalleen kohti rannetta ja ojentaa käden, tarvittaessa askel (syöksyetäisyydelle ei tässä yleensä jäädä, mutta jos jäädään niin syöksy). Käsipiston pitäisi osua tässä harjoituksessa mieluummin noin ranteen kohdalle. Jotkut tulevat jopa peukalontyveen, jotkut taas syvemmälle kyynärvarteen. Jos pisto menee ohi alkuperäisestä kohteesta, sen pitäisi ohjautua olkavarteen tai sitten vielä vartaloon - ei siis ulkopuolelta ohi.

Yhdelle miekkailijalle harjoitin samaa myös alakäteen, jolloin merkki on vastaavasti kärjen ja kyynärvarren nosto pistettäväksi. Periaate on täysin sama, mutta silloin on kiinnitettävä huomiota, että pistäjän oma käsi ei laske liian alas ja avaa vastapysäytyksen mahdollisuutta.

Harjoittelimme myös pysäytyspistoja. Etäisyys sellainen, että terät ovat vain noin 10-20 cm:n osalta vastakkain. Valmentaja tekee matalan hyökkäyksen, jossa avaten yläkäden pistettäväksi. Tekijä siirtää kärjen kohdalleen ja ojentaa käden ja pam! pysäytys on valmis. Askelet voi pysäytyksessä tässä harjoituksessa pysäyttää. Ottelussa lyhyitä askelia voi ottaa eteen tai taakse sen mukaan, mitä alkuperäinen etäisyys ja miekkailijoiden vauhtien suhde edellyttää. Pysäytyspisto voi osua taaemmas kuin em. käsipisto, esim. kyynärvarteen tai olkavarteen.

Valmentajan hihan (PBT, Oulun miekkailutarvikkeesta) toimivuus hyvä. Kunhan se ajan myötä muotoutuu oman käsivarren mukaiseksi, vielä parempi.