Maanantaina laitoimme alkeiskurssin alulle. Ilmoittautuneita oli 16, ensimmäisellä kerralla paikalla 12. Lisäksi 2 ohjaajaa ja 3 aiemmin kurssin suorittanutta. Nyt alkaa sali täyttyä miekkailijoista.

Ensimmäisen kerran opetusohjelmaan kuului jalkatyötä, varoasento, liikkuminen eteen ja taakse sekä pisto. Miekkoja emme ihan vielä ehtineet ottaa käteen - siihen olisi tarvittu 20 minuuttia enemmän aikaa.

Varoasennon ja askeleet eteen ja taakse opetin ensimmäistä kertaa uudella tavalla. Otimmme etäisyydenpitoa kävellen - siis ihan normaalisti eteen ja taakse kävellen katse koko ajan eteenpäin.

Seuraavaksi liitettiin etäisyydenpitoon se, että käskystä pysähdytään varoasentoon. Kävelyaskelista eteenpäin tehdessä: Kun viimeisellä askelella etujalka (oikeakätisillä oikea jalka) koskettaa kantapäällä maata ja jalkapohja alkaa laskeutua paikalleen, aletaan samalla kääntää takajalkaa poikittain päkiän varassa. Loppuasennossa etujalka on pysähtynyt normaaliin kävelyasentoon ja takajalan päkiä on tavallisessa paikassaan ja takajalan kantapää on suunnilleen etujalan kanssa samalla linjalla. Asekäsi nostetaan eteen kyynärvarsi ja sormet vaakasuoraan eteenpäin osoittaen. Varoasento kävelystä taaksepäin: Viimeisellä askelella etujalka jää paikalleen, takajalka tuodaan normaalisti päkiä edellä maahan, mutta heti kun päkiä koskettaa maata käännetään jalkaa (siis sekä jalkaterää että reittä) poikittain kantapää sisään. Käsi eteen. Loppuasento sama. - Liikkeelle lähtiessä ei tarvitse erikseen pitää huolta asennoista, vaan varoasennosta noustaan ja käännetään jalat normaalisuoraan ja lähdetään vain kävelemään, on suunta sitten eteen tai taakse. Varsinkin jos varoasento tehdään eteen kävelystä ja lähdetään eteen, tai taakse kävelystä ja lähdetään taakse, miekkailullinen ote korostuu varoasennossa. Mutta kyllä samaan suuntaankin liikkumisessa varoasennon liikkuvuus korostuu.

Tässä välissä kerroin varoasennon perusmäärittelyjä niin kuin niitä oppikirjoissa kirjoitetaan.

Kolmantena vaiheena oli liittää kävellen etäisyydenpitoon ja käskystä varoasentoon pysähtymiseen yhden askeleen verran liikkumista varoasennossa eteen tai taakse (etäisyydenpitona). En opettanut mitään oikeaa askellusta, kunhan näytin vain, että jos näin niin askel eteen näin, ja jos noin niin askel taakse noin. Nämä ensimmäiset miekkailuaskeleet sujuivat oikein hyvin sekä eteen että taakse. Muutamia hyppyjä tuli, monta turhaa tömistystä, mutta peruslinja oli hyvin liikkuva askel. - Yhden askeleen jälkeen lähdettiin taas kävelemään normaalia katukävelyä taakse tai eteen.

Vasta tämän jälkeen opetin varoasennon ja askelien eteen ja taakse tekniikan niin kuin niitä oppikirjoissa ja kurssimonisteissa esitetään.

Uuden opetustavan tulos näytti olevan se, että varoasento koettiin liikkumisen asennoksi. Liikkuminen eteen ja taakse oli helppoa, kun sitä oli jo tehty. Vältyttiin siis liian seisovalta, jäykältä asennolta. Muutamia tavallisimpia virheitä asentoihin kuitenkin jäi, kuten käsi koukussa tai selkä köyryssä. Ehkä parhaiten poistui etujalan vinous ja askelluksen pomppivuus.

Käden kevyen sormiotteen kahvasta harjoittelimme 32 cm pitkillä neliskanttilla puukepeillä, joiden tasapainopiste oli sopiva kuvaamaan miekan terän painoa. Harjoittelimme sormin kärjen ohjausta ylös-alas, ulos-sisään, oman nimen kirjoitusta jne. Tässä tavassa korostuu otteen hienous (karkeuteen ja voimaan nähden). - Seuraavalla kerralla tartumme aseisiin. Jännittää vähän saammeko liiton alkeiskurssivarusteet ajoissa maanantai-illaksi Joensuuhun.