Kesäkuussa pääsin kaksi kertaa harjoituksiin, ensimmäisiin ja tänään. Väliviikot meni lomaillessa :-))
    Niinivaaran alakoulun isossa salissa on hyvät tilat alkulämmittelyihin. Olemme olleet viivahippaa sekä hanskan- ja pyykkipojanryöstöä.
    Kesäkuun ensimmäisissä harjoituksissa väistimme toisiamme. Pariharjoituksena sikstiä ja kvarttia. Aloitteentekijä pistää, puolustaja ottaa sikstin ja tekee vastapiston. Takaisin varoasentoihin. Aloitteentekijä pistää, puolustaja ottaa kvartin ja tekee vastapiston. Takaisin varoasentoihin. Jne.

Tänään vältimme. Välttö eli dégagé [degazhe:] tai degagement on hyökkääjän jatkoliike puolustajan välttöön. Vältössä hyökääjä siirtää kärkensä väistön alta puolustajan käden toiselle puolelle ja jatkaa sitten hyökkäyksen perille.

Esiharjoituksena teimme varoasennossa kärjen liikkeitä. Ensin kevyt kärjen liike vasemmalle-oikealle-vasemmalle-oikealle-... Sitten sen pysäytys. Tämä liike pitää tehdä kevyellä sormiotteella, ranneliikettä ei saa olla. Hyvin liikkuessaan miekka lepää etusormen viimeisen nivelen varassa ja peukalolla (ja ehkä keskisormella) vaihdellaan liikkeen suuntaa. Toiseksi vaihdoimme liikkeeksi kärki ylös-alas-ylös-alas-... Sitten terän pysäytys vaakasuoraan. Ja jatketaan.
    Kolmantena kärjen liikkeenä laitoimme kärjen pyörimään ympyrää. Ympyrä on juuri sen kokoinen, että se kiertää kokillin (alle) sentin etäisyydellä. Ensin myötäpäivään ja sitten vastapäivään.

Pariharjoituksessa vältössä aloitteentekijänä on hyökkääjä. Teetin valmisteluina hyökkääjällä pari askelpistoa ja toiseksi puolustajalla niihin väistöjä vastapistoineen.

Varsinainen välttöharjoitus sikstiin: Hyökkääjä tekee piston vastustajan käden tuntumaan. Puolustaja tekee sikstin. Hyökkääjä, huomatessaan väistön, kiepauttaa kärkensä vastustajan käden ali vatsapuolelle - käsi edelleen ojennettuna. Ja jatkaa siitä vastustajaa vatsaan tai rintaan askelpistolla tai syöksyllä. Takaisin varoasentoihin.
    Sopiva aloitusetäisyys on sellainen, jossa kokillien väliä on noin 10 cm, jolloin hyökkääjän aloitepisto paikaltaan voi ulottua ranteeseen.

Välttöharjoitus kvarttiin: Hyökkääjä tekee piston (siis edelleen pelkkä ojennus ilman askelia) vastustajan vatsapuolelle eli vapaan käden puolelle. Puolustajaa tekee kvartin. Hyökkääjä siirtää kärkensä vastustajan kvarttiin liikkuneen käden ali. Jatkopisto voidaan tehdä kyynärvarren ulkoreunaan tai sen yli olkavarteen tai rintaan - joka tapauksessa puolustajan asekäden puolelle vartaloa. Kvarttia vältettäessä on huomattava, että oma käsi ei liiku sikstipuolelta mihinkään, vaan ainoa liikkuva on kärki (ja sen mukana vinossa oleva terä).


Entä mitä ihmettä vauhditon viisiloikka tekee miekkailussa? Tämän päivän alkulämmittelyiden jälkeen venyttelyvaiheessa johdatin miekkailijat tekemään loikkia. Loikkaharjoitukset ovat hyviä voima- ja kimmoisuusharjoittelua.
    Esivalmisteluna teimme pitkin askelin syöksyn tyyppistä venytystä (mutta jalkaterä ei poikittain) salin mittaisesti. Lisäksi pyöritimme käsiä, pyöräyttelimme nilkat vetreiksi ja vähän muutakin venytystä, mm. etureiden. Nilkanpyörittelystä on muuten todella pieni askel varvasvaakaan.
    Vauhditon 5-loikka lähtee tasajalka-asennosta. Sen jälkeen vuoroloikin oikea, vasen, oikea, vasen ja viimeisen loikan alastulo tasajalkaa. Palaute kolmesta ensimmäisestä loikkimisyrityksestä oli, että paranee kymmenen senttiä kerralla.
    Välillä teimme muutaman vauhdittoman pituushypyn. Tasajalkalähtö, tasajalka-alastulo. Se auttoi viisiloikkaan sekä ensimmäisen loikan lähtöön että viimeisen loikan alastuloon. - Miekkailijoita 5.

Olen aikanaan laskettelun kesäharjoitteluna tehnyt sekä 5-loikkaa että esim. vauhditonta 25-loikkaa ylämäkeen - ja 10-loikkaa ja ...
    Suosittelen loikkimista myös miekkailun voima- ja kimmoisuusharjoitteiksi. Miekkailussa lyhyemmät, esim. 5-loikat ovat tärkeämpiä mm. syöksyn ja flessin kimmoisuuden ja räjähtävyyden saavuttamiseksi. Pidemmät loikkasarjat eivät ole niin lajinomaisia, mutta peruskuntoharjoittelussa nekin ovat hyviä.
    Vauhdittomien hyppylajien mestari nykyaikaisten olympialaisten alkuaikoina oli Ray Ewry.