Tänään harjoittelimme reisipistoja ja sen vastaukseksi väistöistä oktaavia ja septimiä.

Pisto reiden alaosaan (n. 5-20 cm polvesta ylöspäin) tapahtuu seuraavasti: Laske kärki alas ja sivusuunnassa vastustajan jalan kohdalle, terä on noin 40-50 asteen kulmassa alaviistoon. Ojenna käsi, käsi noin olkapään tasalla. Osuma. Sama askelpistona: kärki kohdalleen alas, ojennus ja askel. Varoasento ei saa olla kovin korkea, vaan mieluummin vähän normaalia matalampi. Syöksynä sama: kärki alas, kädenojennus, syöksy.

Jalkapistoihin on kalpamiekkailussa neljä väistöä: oktaavi, septimi, sekondi ja priimi. Näistä sikstipuolelle tulevat oktaavi ja sekondi, kvarttipuolelle septimi ja priimi. Oktaavissa ja septimissä käsi pysyy normaalissa asennossa eli peukalo ylöspäin. Sekondissa ja priimissä käsi käännetään sisäkautta puoli kierrosta, jolloin peukalo on alaspäin.

Oktaavi: Vastustaja hyökkää esim. reiteen. Ota (kuten väistössä yleensäkin) pieni askel taakse, jonka aikana tiputat tai kiepautat teräsi niin, että hyökkääjän terä jää ulkopuolellesi (asekäden puolelta ohi). Väistön voimakolmio muodostuu oman kokillin alapuolelle ja rystysten puolelle kättä. Kun väistö on kiinni, ojenna käsi vastapistoksi ja ota tarvittaessa askel eteen tai syöksy.

Septimissä (jätän askelet selostuksesta pois) oma käsi siirretään kuten kvartissa sisälinjaan samalla kun vastustajan terä napataan oman terän sisäpuolelle. Väistön voimakolmio muodostuu oman kokillin alapuolelle ja kämmenen puolelle kättä. Ja vastapisto.

Sekä oktaavin että septimin vastapistot voidaan pistää vatsan alaosaan tai reiteen.

Alkuharjoitteluna ilman vastustajaa harjoittelimme puolapuiden ääressä kärjen tiputusta ja nostoa puola kerrallaan. Kun varoasennosta lasketaan enemmän kuin kolme puolaa, sormiliikkeen lisäksi pitää tehdä niiaus eli laskeutua jaloista alemmas.

Tämän päivän harjoitusten ansiosta otteluissa sai jalkaan pistosta 2 pistettä, muista pistoista tavallisen 1:n. - Miekkailijoita 3.