Tällä ja viime viikolla harjoittelimme vaikeampia hyökkäystapoja, joissa yhdistetään väistön tms. liikettä hyökkäykseksi.

Baté on lyönti vastustajan miekkaan, joka lyönnin voimasta heilahtaa sivuun. Näin avautuneesta tilasta hyökätään yleensä syöksyllä suoraan sisään.

Harjoittelimme kvartti-bateella hyökkäämistä. Lyödään vastustajan terää omalla terällä kvarttiin, jatketaan kädenojennuksella kvarttipuolella hyökkäys syöksyllä perille.

Sidonnalla tarkoitetaan oma-aloitteista (eli ei vastustajan aloitteesta) väistön ottamista kiinni, mistä voidaan jatkaa kuten väistöstä yleensäkin sisään.

Harjoittelimme siksti-sidonnalla hyökkäämistä. Siinä merkittävää on pelata jalkatyöllä itsensä sopivalle etäisyydelle, josta saa vastustajan aseen kiinni sikstiin ja siitä syöksyllä perille. Siksti on sidonnalla hyökkäyksessä otettava tavallistakin vähäeleisemmin kiinni.

Coupé on vältön vastakohta. Kun vältössä oma terä kuljetetaan vastustajan aseen ali (kokilli kiertämällä), niin coupéssa oma terä siirretään vastustajan aseen yli (kärki kiertämällä). Kalpamiekkailussa coupeta käytetään, paitsi vältön tyyppisesti väistön vastaliikkeenä, myös omana hyökkäyksenä.

Tällöin coupen merkittävä vaihe on, kun on siirrytty vastustajan kärjen ohi: napautus, jossa oma terä taipuu siten, että kärki napsahtaa vastustajan kokillin taakse käteen. Tässä kokillin taakse on todellista sikäli, että suoraa linjaa sinne ei ole, vaan käytetään hyväksi miekan taipuisuutta.

Nämä kolme hyökkäystapaa eivät kuulu alkeiskurssin valikoimiin. Tavoitteena näiden opettamisella oli monipuolistaa hyökkäysvalikoimaa ja tuoda uusia mahdollisuuksia asepeliin. Bateesta on sanottava, että viime vuoden miesten kalvan maailmanmestaruus ratkesi selostusten mukaan oktaavibateella valmisteltuun flessiin. - Miekkailijoita 7 ja 5.