Minua on mietityttänyt, että en ole opettanut edes kaikkia yksinkertaisia omasta aloitteesta tehtäviä hyökkäystapoja. No, vähitellen on selvinnyt, että miksi.

Lomapäivien mittaan olen laskeskellut, että kalpamiekkailussa on teoreettisesti 144 000 erilaista hyökkäystä. Tässä eivät ole mukana jatkohyökkäykset tai vastustajan hyökkäykseen tehtävät vastahyökkäykset (pysäytykset) tai väistön jälkeiset vastahyökkäykset.

Kas näin:
- 10 eri jalkatyötä: pisto, askelpisto, syöksy, puolisyöksy-syöksy, askelsyöksy, ballestra (hyppysyöksy jossa välilaskeutuminen päkiöillä), pattinando (hyppysyöksy jossa välilaskeutuminen etujalan osalta kantapäällä, pompaten kantapäällä), flessi, askelflessi ja hyppyflessi.
- 10 eri pistokohdetta: vartalossa ylös asekäden puolelle, ylös vapaan käden puolelle, alas asekäden puolelle ja alas vapaa käden puolelle, kädessä ranteeseen, kyynärvarteen ja olkavarteen, jalassa reiteen ja jalkapöytään sekä päähän.
- 9 eri oman ja vastustajan liikkeen suhteeseen: kumpikin paikallaan, itse paikallaan vastustaja eteenpäin, itse paikallaan vastustaja taaksepäin; itse eteenpäin vastustaja paikallaan, itse eteenpäin vastustaja eteenpäin, itse eteenpäin vastustaja taaksepäin; itse taaksepäin ...
- 5 eri asevalmistelulla: välitön suora pisto, vältöllä, une-deux'llä (kahdella vältöllä), sidonnalla, battélla.
- edellisiin ensimmäinen siirto 4 eri linjasta: sikstistä, kvartista, oktaavista ja septimistä.
- hyökkäys lähtee 4 eri etäisyydeltä: lähietäisyydeltä (lähempi kuin pistoetäisyys), pistoetäisyys, syöksyetäisyys ja askelsyöksyetäisyys.
- 2 eri askellajista: normaalista miekkailuaskelista ja hyppelystä.

Vaikka eri kombinaatioiden määrä on 144 000, niin käytännössä osa näistä on teoreettisestikin mahdottomia, esim. askelsyöksy lähietäisyydeltä. Toisaalta jalkatöitä voi olla enemmänkin ja vielä voisi eritellä pistot suoraan, kulmassa, oppositiossa ja flikillä ja varmaan vielä muitakin lisäyksiä tähän laskelmaan saisi. No, yli sataa tuhatta eri hyökkäystä ei ehdi missään harjoittelussa käydä läpi, saatika oikeasti oppia.


- Tänään harjoittelin näistä jalkatyöharjoituksessa 40 erilaista: 10 eri jalkatyötä ja 3 eri liikkeestä itse paikallaan, itse eteenpäin menossa, itse taaksepäin menossa sekä vielä itse paikallaan hypellen.
Paikkana oli poikkeuksellisesti Hasanniemen kesäteatterin lava, kun Laululavalle oltiin rakentamassa jo Ilosaarirockia.